• Lorem ipsum

Wat voor set kan ik het beste mee beginnen te dampen of vapen?

Als je net begint met vapen, is het het meest verstandigst om te beginnen met een pen-style vape of een andere set voor beginners, de zgn. reguliere startersets. De manier van inhaleren lijkt bij deze sets meer op de manier van inhaleren van een traditionele sigaret. Ben je een shisha roker? Dan wil je vast grotere wolken en dan kun je het beste gelijk met een grotere set beginnen. Gebruik alleen nicotine in je eliquid als je een gebruiker van shag of sigaretten bent! Ben je geen reguliere roker, raden we je af om te dampen. Wil je toch gaan dampen, dan zonder nicotine.

Wat is sub-ohmen?

Sub-ohmen gebeurt met de wat grotere sets, de weerstand van de coil is daarbij lager dan 1.0 ohm. Deze sets zullen (veel) meer damp produceren door de lage weerstand, en worden meestal gebruikt voor de cloud-tricks (trucjes met damp) die je op sociale media weleens voorbij ziet komen. Sub-ohmen lijkt qua inhalatie veel meer op het inhaleren van een shisha / hookah. De sets die vooral geschikt zijn voor beginners, hebben een weerstand hoger dan 1.0 ohm en lijken daardoor veel meer op de manier van inhaleren van een traditionele sigaret. 

Wat is de volgende stap na een instapmodel?

Je bent gestart met dampen met een leuke reguliere vape en je wilt nu toch graag wat groters. Het is dan heel belangrijk om je goed te bedenken waar je dan precies naar op zoek bent. Grotere wolken? Langere batterijduur? Andere liquids met een andere verhouding? Intensere smaken? Wanneer je het antwoord op deze vragen weet, kun je gaan kijken naar wat je vervolg model zal zijn.

Waar krijg ik die dikke wolken mee?

De dikke wolken krijg je met de meer geavanceerde startersets, de box mods en de sub-ohm clearomizers. Bij deze apparaten is het heel belangrijk dat de gekozen producten goed bij elkaar passen, je werkt immers met batterijen. Doe je dit voor het eerst? Dan raden we je af om gelijk met een grote set te beginnen; je bent nog niet aan het dampen gewend, batterij veiligheid en een basis kennis zijn best belangrijk. Kom je er niet uit? Met onze kennis en ervaring kunnen we je helpen om een goede start te maken!

Wat is een pen style vape / reguliere starterset?

De reguliere startersets zijn de beste sets om met het dampen te beginnen. De manier van inhaleren is meer gelijk aan die van een traditionele sigaret en het zijn handzame, makkelijk te opereren, modellen.

Wat is een box MOD?

Een box mod is een blok of box waarmee gedampt kan worden. De werking van de box mod is verschillend per type. Tegenwoordig zijn er namelijk zoveel verschillende box mods en deze mods hebben verschillende functies. Zo kun je een mod bijvoorbeeld instellen op vermogen en/of temperatuur. Bij een mod is het de bedoeling dat de damper de werking van helemaal naar eigen wensen kan instellen. Op alle verschillende werkmodi na is het principe van een box mod hetzelfde. Je stelt er namelijk de gewenste persoonlijke dampervaring mee in. Of je dat nou doet op het gebied van temperatuur of voltage.

Wat is Sub Ohmen?

We spreken van Sub Ohm dampen als de weerstand van de coil lager is dan 1.0 Ohm. Door deze lage weerstand wordt de druk vergroot met als gevolg dat er een grote dampproductie ontstaat. Dit gaat in combinatie met een batterij die een hoog vermogen heeft. In het verleden was Sub Ohm dampen alleen mogelijk bij de DIY groep. Tegenwoordig zijn er steeds meer samengestelde startsets en losse mods die het Sub Ohmen mogelijk maken.

Hoe werkt Sub Ohm dampen?

Het principe bij een coil is, hoe lager de weerstand van de coil hoe hoger de dampproductie. Bij Sub Ohm dampen heb je daarom een coil nodig met een lage weerstand. Dit is echter niet mogelijk met elke E-sigaret. Het is belangrijk dat je kijkt naar een elektrische sigaret die gemaakt is voor een Sub Ohm coil. Een beetje onderzoek kan daarom ook geen kwaad. Kom je er niet uit? Met onze kennis en ervaring kunnen we je helpen om een goede start te maken!

Hoe maak ik mijn E-sigaret schoon?

Net zoals bijna ieder ander apparatuur heeft ook de elektrische sigaret eens in de zoveel tijd een kleine onderhoud nodig. Het schoonmaken van een E-sigaret is dus wel nodig om de kwaliteit en levensduur te onderhouden. Hierdoor blijft de E-sigaret simpelweg in een goede staat. Je kunt de E-sigaret bijvoorbeeld ontsmetten met 2-propanol. Echter is het onderhoud en het schoonmaken van een E-sigaret vaak een struikelblok voor mensen, net zoals het verschonen van een bed of het doen van de was, maar gelukkig is het proces vrij simpel

Waarom moet een E-sigaret worden schoongemaakt?

Tijdens het gebruik van de E-sigaret, en dus het dampen van liquid, blijven er kleine restjes vloeistof achter in de verdamper. Dat is niet heel erg, maar als je de E sigaret nooit schoonmaakt dan blijven die vloeistofresten zich opstapelen en dit zorgt uiteindelijk voor het minder functioneren van je elektronische sigaret.

Welke onderdelen moeten worden schoongemaakt?

Globaal gezien bestaat de E-sigaret uit drie onderhoudsdelen. Een deel dat zorgt voor de stroomvoorziening, een deel waarin de vloeistof elektrisch wordt verdampt en een deel waarin de vloeistof wordt opgeslagen. Samenstellingen waarbij de clearomizer en vloeistof opslag ontkoppelbaar zijn en samenstellingen waarbij deze delen geïntegreerd zijn. Bij sommige elektrische sigaretten is de verdamper opnieuw op te bouwen. Onderhoud bij deze systemen is het meest fijn, aangezien alles vervangbaar is. De geïntegreerde systemen maken onderhoud moeilijker. Vaak zijn deze delen dan ook bedoeld om te vervangen zodra ze op zijn. Het onderhoud van een elektrische sigaret is dus erg merk specifiek.

Hoe maak ik de onderdelen van een E-sigaret schoon?

Buiten de batterij is ieder deel van de elektrische sigaret af te spoelen. Wanneer de vloeistof is opgedroogd, kan deze eenvoudig met lauw (of warm) water worden verwijderd. De batterij kan met een minimaal vochtig doekje worden schoongemaakt. Er kan aanslag ontstaan op de clearomizer door niet goed verdampte of ingedroogde E-liquid. Deze aanslag is wat lastiger te verwijderen. Er kan gebruik worden gemaakt van een methode waarbij de coil in de verdamper voor lange tijd zonder vloeistof wordt verhit. Eventueel kan er op de coil worden geblazen of water worden toegevoegd, zodat de coil schoon kookt. Dit doe je door periodiek kortstondig de coil verhitten zonder dat er vloeistof in de tank zit. Op deze manier wordt de overgebleven (vloei)stof op de coil alsnog opgebrand. Deze methode zorgt echter wel voor een aanslag op de levensduur van de coil en de lading van de batterij. Het wordt aangeraden om de batterij opnieuw op te laden na het uitvoeren van deze methode.
Het verwijderen van aanslag kan erg lastig zijn. Het is daarom van belang de clearomizer regelmatig te onderhouden. Het is raadzaam om de verdamper regelmatig te weken. Wanneer dit gedaan is dient de clearomizer wel volledig opgedroogd te zijn voor gebruik. Dit kan gedaan worden met behulp van bijvoorbeeld papier of een föhn.

Hoe vaak moet ik de coil vervangen en hoe weet ik dat?

Je merkt dat de coil, het filter, aan vervanging toe is als er helemaal geen smaak meer afkomt of als je er juist een branderige smaak van krijgt. Bij de startersets voor beginners zal dit meestal éénmaal in de 2 a 3 weken zijn, voor de meer geavanceerde apparaten en sub ohm toestellen zal dit éénmaal in de week à 2 weken zijn.

Wat moet ik doen bij een lekkende clearomizer?

Het lekken van de clearomizer/tank kan verschillende redenen hebben. Vooral bij beginnende dampers gebeurd dit regelmatig. Gelukkig zijn er verschillende manieren en tips om het lekken van je tank tegen te gaan. In 9 van de 10 gevallen komt het lekken door een overstroming. Dit gebeurd wanneer de gebruiker te hard inhaleert en hierdoor kan de verdamper niet alle liquid in één keer verbranden. Een andere mogelijkheid is wanneer de tank te vol met E-liquid zit. Maak in beide gevallen de tank goed schoon en blaas hem even door.
Tips om het lekken van de clearomizer tegen te gaan:
  • Doe nooit teveel E-liquid/vloeistof in de tank.
  • Draai de tank goed dicht.
  • Controleer regelmatig de afsluitingen.
  • Verhoog het voltage van de E sigaret.
  • Gebruik een dikkere VG vloeistof.
  • Inhaal niet te snel, maar rustig.
  • Vervang regelmatig de coil.
  • Koop goede kwaliteit E-liquid.
  • Vervang de tank als deze is gescheurd
Mocht het niet helpen om de tank schoon te maken en werken de tips ook niet? Dan kan het zo zijn dat je tank gewoon “op” is. Je kunt dan het beste een nieuwe tank kopen of het glaasje vervangen wanneer dit mogelijk is.
 

Kan ik een ander merk clearomizer op mijn batterij gebruiken?

Bijna alle batterijen en clearomizers hebben dezelfde 510-aansluiting. In theorie betekent dit dat je elke clearomizer op iedere batterij kan schroeven. In de praktijk werkt dit echter anders vanwege het vermogen van de batterij en de weerstand van de coil in de clearomizer.
Wat is het verschil tussen een interne en een externe batterij?
 
______________________________________________

Hoe werkt de elektronische sigaret?

Bij de elektronische sigaret wordt geen tabak verbrand, maar je verdampt een speciale vloeistof, de e-liquid. 
De e-sigaret werkt met een verdamper/verwarmingselement, een batterij en de e-liquid. Als je een trekje neemt zorgt de batterij ervoor dat de verdamper e-liquid verdampt, dit geeft zowel de smaak als de "rook" (waterdamp).

Disposable e-sigaret

De componenten zijn vast met elkaar verbonden, er is keuze uit een beperkt aantal smaken voor de e-sigaret als geheel. Niet navulbaar. Je hebt 1 of meer kant-en-klare e-sigaretten bij je.

E-sigaret met patronen

Bestaat uit twee componenten: de batterij en de verdamper. De verdamper en de e-liquid zijn gecombineerd in het mondstuk. Dit is de patroon die je heel eenvoudig kunt verwisselen, maar niet apart met e-liquid (bij) vullen. Voor de patronen kun je kiezen uit diverse smaken en nicotinegehaltes. 
Je kunt meerdere patronen "op voorraad" bij je hebben.

Gesloten systemen

Bestaat eveneens uit twee componenten: de batterij en de verdamper. Een apart mondstukje completeert het geheel. De verdamper is een zg. clearomizer: een kijkglaasje waarin zowel de verdamper als de e-liquid zit. 
De clearomizer vul je zelf, in de sigaret, met e-liquid vanuit een flesje. De e-liquid is in een grote varieteit verkrijgbaar.  Je kunt meerdere mondstukjes / clearomizers / e-liquids bij je hebben.

Open systemen

Niet alleen de batterij is apart, maar ook de verdamper (de zg. atomizer) en het reservoir voor de e-liquid (een cartridge) zijn gescheiden. De cartridge zit in het mondstuk of net daarvoor in een cover, die de e-sigaret tot een fraai geheel maakt met een grote range aan modellen en kleuren.
Bijvullen met e-liquid kan door het vervangen van de cartridge, die je ook zelf met e-liquid vult. De e-liquid is dezelfde als bij de gesloten systemen. Je kunt meerdere mondstukjes / cartridges / e-liquids bij je hebben.

Universele 510 - aansluiting: elektronische sigaret à la carte

De clearomizer en de meegeleverde batterij zijn beide voorzien van een universele 510 - aansluiting. Daarmee zijn de batterijen en clearomizers uitwisselbaar tussen:

  • batterijen: eGo-C, eGo-T
  • batterijen en clearomizers van: Jiksu en Justfog
  • universele batterijen van: Twist, Spinner en Cigarette Electronique
  • universele clearomizers van: Aspire en Kangertech

Voor deze e-sigaretten kun je dus ook nog kiezen uit een universele clearomizer of batterij. Vind je het lastig kiezen ? Bel of mail ons dan even, we helpen je graag op weg!
Let op: E-Smoking, Vapestick, 510-T, 510-CC, eCab eb eRoll hebben een eigen, unieke aansluiting. Deze batterijen en cleaoromizers zijn niet uitwisselbaar met andere merken.

_____________________________________________________________________________________ 

Begrippen E-Roken

Atomizer: Het gedeelte van de E-sigaret dat zorgt voor het verdampen van de liquid. Deze moet vervangen worden zodra er een verbrande smaak optreedt. De levensduur van een atomizer is afhankelijk van het rookgedrag van de gebruiker. De levens- duur loopt uiteen van twee tot drie weken voor een intensieve roker, tot twee tot drie maanden voor een gematigde roker.

Batterij: Iedere E-sigaret werkt op een batterij. Het is belangrijk om de batterij de eerste keer volledig op te laden en daarna volledig leeg te laten lopen. Dit om de volledige capaciteit van de batterij te benutten. Er zijn veel verschillende soorten batterijen en vaak zijn batterijen van hetzelfde merk uit te wisselen.
Alle batterijen worden geleverd met 6 maanden garantie. Gevallen en/of beschadigde batterijen worden uitgesloten van garantie.

Bijvullen: E-sigaretten hebben verschillende manieren van bijvullen. Soms zit de liquid in het mondstuk, soms in de clearomizer. Er moet nooit te veelliquid bijgevuld worden. Anders bestaat de kans dat er een lekkage optreedt.

Cartridge: E-Smoking werkt met cartridges. Deze zijn al gevuld met liquid en zijn verkrijgbaar in verschillende smaken en nico- tine-gehaltes.
Sommige merken duiden het mondstuk ook aan met de benaming cartridge. In dat geval is het een hervulbaar mondstuk.

Body: Hier gaat de atomizer in. Vervolgens wordt deze op de batterij geschroefd.

Clearomizer: Een clearomizer is een glaasje met daarin een atomizer. De liquid gaat rechtstreeks in de clearomizer. Altijd bijvullen aan de kant van het mondstuk en zorgen dat de liquid aan de zijkant wordt bijgevuld. Anders kan de atomizer verstopt raken.

Coilhead: Dit is een onderdeel van de clearomizer van de MAXI. Dit onderdeel is te vervangen.

Cover: Hier gaat de atomizer in. Vervolgens wordt deze op de batterij geschroefd.

Gesloten Syteem: De ingebouwde atomizer is niet te vervangen als deze kapot gaat. De gehele body met daarin de atomizer moet vervangen worden. Voordeel is dat er minder kans op lekkage is.

Liquid: Dit is de vloeistof die verdampt wordt door de atomizer. Er zijn verschillende merken, smaken en samenstel- lingen verkrijgbaar.
Nicotinegehaltes lopen uiteen van 0 mg tot 20 mg, bij Pure Smoke gaan we niet hoger dan 16 mg.

Mondstuk: Het mondstuk bevat in veel gevallen de liquid die verdampt wordt. Sommige ‘pennen’ hebben echter een vast mondstuk.

Oplader: Hier wordt de batterij mee opgeladen. De USB-lader kan in een stopcontact adapter gestoken worden, maar ook in de USB-poort van een computer of laptop. Er zijn ook autoladers verkrijgbaar.
Het is belangrijk om de juiste oplader bij de juiste batterij te gebruiken. Als de lader niet geschikt is voor de batterij, kunnen deze allebei onherstelbaar beschadigd raken.

PG/VG: Dit zijn de belangrijkste ingrediënten van E-liquids. PG zorgt voor een ‘kriebel’ in de keel. De zogenaamde ‘gier’ die een traditionele roker ook in zijn keel voelt. VG zorgt voor de dampontwikkeling, dus als er meer VG in de liquid zit, komt er meer rook uit de E-sigaret.

Schoonmaken: Een E-sigaret is een gebruiksvoorwerp en moet regelmatig schoongemaakt worden. Bij het verdampen komt condens vrij dat op een gegeven moment kan gaan oxideren. Om dit te voorkomen moeten de rvs delen regelmatig schoongepoetst worden.
Het schoonpoetsen kan het beste gedaan worden met een servetje of een stuk keukenrol. De schroefdraad van de batterij moet aan de binnen- en buitenkant schoongemaakt worden. Ook moeten de contactpunten die contact maken met de atomizer schoongemaakt worden. Door het doekje tot een klein propje te vouwen, kunnen die punten gereinigd worden.
Atomizers van een gesloten systeem kunnen het beste een keer doorgeblazen worden. Dit kan door aan de kant van de batterij zachtjes te blazen tot er aan de andere kant geen liquid meer uitkomt.
De clearomizer kan op dezelfde manier schoon gemaakt worden. Als er geen liquid meer inzit, even zachtjes doorblazen. Het is belangrijk om geen water of schoonmaakmiddelen te gebruiken bij het reinigen! Dit zou de werking van de E-sigaret kunnen schaden.