• Lorem ipsum

E-SIGARET IN AMERIKA

Je hebt het vast gehoord. In de media; krant, TV of radio, of op social media wellicht, zoals Facebook, Twitter of Instagram. De E-sigaret zou verantwoordelijk zijn voor 6 personen die recentelijk in Amerika zijn overleden. Maar hoe zit dat nou werkelijk?
Wij betreuren het ten zeerste dat de media met grote negatieve koppen deze berichten in je schoot parkeert, want de waarheid gaat een stuk verder dan de media koppen doen geloven. Echter zijn er maar weinig mediabronnen die het juiste bericht vermelden.

Wij vertellen je in Jip en Janneke taal wat er aan de hand is in Amerika:

Ja, er zijn inmiddels 6 mensen in Amerika overleden die als overeenkomst hadden allen een E-sigaret te gebruiken. Er zijn in bepaalde staten van Amerika totaal rond de 400 gevallen gemeld van longklachten na gebruik van een E-sigaret. Van minstens 80% van deze patiënten is inmiddels bekend dat zij THC olie hebben gebruikt in de E-sigaret.
Deze THC olie werd illegaal gekocht op "de straat", en werd niet op een legale manier verkocht in Vape winkels. De THC olie werd verkocht in voorgevulde cartridges/tankjes die uitsluitend dienen voor gebruik van E-liquid bestemd voor de E-sigaret. Deze THC olie was aangelengd met Vitamine E Acetaat (Tocoferol). Dit is een olie substantie wat kan dienen als verdikkingsmiddel. De vitamine E olie werd toegepast in de THC vloeistof om het percentage THC te verdoezelen. Er zat minder THC in dan op de verpakking stond. De klant in kwestie werd dus voor de gek gehouden, en betaalde daardoor minder voor deze voorgevulde tankjes met THC olie.

Raak je ons al kwijt? Lees aub nog even door!

De E-sigaret wordt verhit om de vloeistof te verdampen. Dit gebeurt op vrij hoge temperaturen (+/- 200ºC). De longen hebben een temperatuur van 37ºC, de geïnhaleerde olie stolt na afkoelen en laat een vettig laagje achter op de longblaasjes. De longen kunnen hierdoor niet voldoende zuurstof meer opnemen, en er ontstaan longklachten, In dit extreme scenario zijn daardoor helaas zelfs mensen overleden.

Is dit te wijten aan het gebruik van een E-sigaret?

Hoe vreselijk we dit voorval ook vinden, maar het antwoord is nee... Het "kat in de magnetron" verhaal. Nemen we alle magnetrons uit de handel omdat iemand op het idee kwam om zijn kat erin te "drogen"? De E-sigaret is niet geschikt voor het gebruik van olie vloeistoffen. Hij is alleen geschikt voor het gebruik van E-liquid, zoals gereguleerd, geproduceerd en goedgekeurd volgens strenge EU normen. E-liquids die wij en andere betrouwbare shops verkopen... Uiteraard is er een illegaal circuit, waar E-liquids extra goedkoop of met "extra ingrediënten" worden verhandeld en aangeboden. Blijf hiervan weg, en indien je het niet vertrouwd, maak er dan melding van via de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA).

De gebruikers van deze THC cartridges hebben er zelf voor gekozen om dit te gebruiken. Wellicht uit onwetendheid over wat de gevolgen zouden kunnen zijn, maar zeker wel met de intensie om een "high" te halen uit een E-sigaret, wat uiteraard niet de bedoeling is van Vapen.

THC olie is een verboden, illegaal product, alleen medicinale Wiet-olie is op doktersrecept verkrijgbaar. Maar ook medicinale THC olie is niet geschikt om te verdampen in een E-sigaret.

Wat zit er dan eigenlijk in een E-liquid?

E-liquids bevatten geen Olie of Tocoferol! Een E-liquid bestaat uit PropyleenGlycol (PG) en Plantaardige Glycerine (VG). Dit zijn WHO goedgekeurde, niet-toxische vloeistoffen die voornamelijk dienen om het mengsel te binden en vers te houden. PG en VG worden o.a. gebruikt in onze voeding, cosmetica en geneesmiddelen (ook in dampmachines in een discotheek en om smaken vast te houden in ons voedsel). Daarnaast bevat een E-liquid gedestilleerd water, goedgekeurde, Food-Grade smaakstoffen en naar wens Nicotine. Er is na jarenlang onderzoek nog geen bewijs dat Nicotine is deze toegepaste vorm toxisch is.

Nog even wat feiten...

De E-sigaret is vanaf 2007 op de Nederlandse markt te koop. In 12 jaar tijd zijn er geen meldingen van longziekten door gebruik van de E-sigaret. Ineens zijn er diverse meldingen in een bepaald deel van Amerika. Da`s vreemd toch? Na een oproep van Nederlandse longartsen komen er binnen 3 dagen 3 meldingen binnen van klachten na gebruik van een E-sigaret. Deze oproep kwam na alle eerdere ophef in de media....

In Amerika is de E-sigaret minder goed gereguleerd als in Nederland. In Nederland zijn er strenge regels rondom productverpakkingen en samenstelling van de vloeistoffen. Deze regels worden gehandhaafd door de overheid in samenwerking met de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit en de branche zelf (Esigbond). Er kan geen specifiek E-sigaret merk worden gebrandmerkt voor deze misère. Er werden doodgewone, alledaagse cartridges/tankjes gebruikt die door een drugsbende werden gevuld met de illegale THC olie.

Een feit is pas een feit als het bewezen is...

Is het dan gezond om een E-sigaret te gebruiken?

Nee, het is uiteraard niet gezond. De E-sigaret is een bewezen minder schadelijk alternatief voor het gebruik van tabak. Een hulpmiddel om te stoppen met gebruik van tabak. Niks meer en niks minder. Onderzoeken daaromtrent zijn ruimschoots te vinden.

Als je er na alle berichtgeving toch voor kiest te stoppen met het gebruik van een E-sigaret, dan juichen wij dat toe. Maar alleen als dat je niet doet om weer terug te vallen op de traditionele sigaret. Want dan is al je inzet alsnog voor niets geweest...